Avduking av blått skilt – Rosendal kino

2. mai 2024 kl. 12:00 skal et nytt blått skilt avdukes! Stedet er Innherredsveien 73, Og det blir både velkomsttale og et lite foredrag om Rosendal Kino i tillegg til avdukingen.

Rosendal Kino ble åpnet 23. januar 1921 under navnet Rosendal Teater. Bygningen ble oppført i klassisistisk stil og var tegnet av arkitekt Erik Waldemar Glosimodt. Kinoen var plassert i Innherredsveien 73 i Strinda kommune, rett ved kommunegrensa til Trondheim kommune. Det var ikke tilfeldig. I Trondheim kommune var det kommunal kinodrift og private hadde ikke anledning til å drive kino. Strinda kommune ga konsesjon til A/S Rosendal Teater mot en andel av inntektene. Initiativtakere og de største eiene var Oslo-interesser. Pianohandler Jonas Kaabø fra Trondheim var også aksjonær og daglig leder de første årene.

Trondheim kommune leide også kinoen en periode fra 1929 av, men under andre verdenskrig ble kinovirksomheten kontrollert av nazistene. En stund etter krigen kjøpte Trondheim kommune ut A/S Rosendal Teater.

På grunn av sviktende besøkstall og svak økonomi ble Rosendal kino lagt ned i 1986, men 23. august 2019 ble Rosendal gjenåpnet som et moderne teater. Det tidligere Teaterhuset Avant Garden flyttet inn og skiftet navn til Rosendal Teater.

Rosendal Kino har blitt endret og bygget om flere ganger; I 1939, 1969 og sist før gjenåpningen i 2019.

Hjertelig velkommen til avduking! Arrangementet er gratis og åpent for alle.

.

Kommentarer er stengt.