Avduking av blått skilt over Fredrikke Marie Qvam, «korridorenes dronning»

Når: 8. mars 2024 kl. 11:00

Hvor: Kjøpmannsgata 8; Binggården

Skiltet settes opp til ære for den politiske aktivisten og strategen Fredrikke Marie Qvam, som ble født her 31. mai 1843.

Qvam var en av de mest innflytelsesrike aktørene i norsk kvinnebevegelse, og hun var også sterkt engasjert i kampen for Norges selvstendighet. Hun er best kjent som forkjemper for kvinners stemmerett i Norge, og sitt store og viktige arbeid ellers i kvinnebevegelsen. Hun var sentral i opprettelsen og ledelsen av Norsk Kvinnesaksforening, Kvinnestemmerettsforeningen, Landskvinnestemmerettsforeningen, Norske Kvinners Nasjonalråd og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Som kvinne hadde Qvam ingen direkte tilgang til politikken. Dermed ble ektemannen Anton, som var politiker i Venstres radikale fløy, en støttespiller. Med kvinneorganisasjonene i ryggen, fulgte hun Stortingets debatter fra galleriet, og oppsøkte deretter politikerne for å fremme sine synspunkter. Hennes utrettelige politiske engasjement på Stortinget ga henne tilnavnet «Korridorenes dronning».

Det ber en stor ære for Blåskilt-komiteen i Trondheim å få henge opp skiltet for Fredrikke Marie Qvam

Blåskilt-komiteen i Trondheim er et samarbeid mellom Selskabet for Trondhjems bys vel, Trondhjems historiske forening og Trondheim kommune. Komiteen består av Kjell Fordal, Ola By Rise, Ingeborg Stensrud, Astrid Løvlien, Tine Hunt, Terje Bratberg og Kjersti Utne

Kommentarer er stengt.