Foredrag ved professor Svein Carstens, mandag 24. september 2018, Suhmhuset kl. 19.00.
Bystyret i Trondhjem vedtok i 1918 å opprette et kommunalt renholdsverk med formål å forbedre og sikre folkehelsen gjennom trygg, god og regelmessig renovasjon. Det ble da vedtatt å bygge et større anlegg på Sluppen, med pudrettfabrikk, svineoppdretteri, kokeri, forbrenningsovn, staller, verksted og redskapshus. Kildesortering ble innført allerede i 1920. Ut over 1940-tallet fikk man standardiserte avfallsbeholdere og søppelbil med skrutank og løftemekanisme. På 1950-tallet ble sortering og gjenvinning erstattet med åpne søppelfyllinger, som etterhvert fases ut etter at man i 1985 fikk forbrenningsanlegget på Heimdal og at gjenvinning og resirkulering igjen blir aktuelt. Historien om Trondheim Renholdsverk gir innsikt i en spennende og til nå lite studert periode i byens utvikling.
Professor Svein Carstens foredrag tar oss gjennom Trondheim Renholdsverks dramatiske historie fra utedotømming og svineavl, til et moderne miljøbevisst renovasjonsselskap.
Foredraget er gratis og åpent for alle interesserte.
Bildet: Bakklandet september 1962. Tømming av dospann fra utedo. Dette var Renholdsverkets oppgave. Til venstre for lastebilen, Henrik Gimseng. Til høyre, Georg Sivertsen. Til høyre for uthuset, på venstre side av gate, Nedre Bakklandet 30. Videre mot høyre, nr. 28 og 26. Foto: Ukjent/NTNU UB.