Trondheim som kroningsby

[Kroningen i Trondhjem (1860) fra Trondheim byarkivs flickr-strøm]Da kong Harald og dronning Sonja ble signet i Nidarosdomen 23. juni 1991 var det en videreføring av tradisjonen med at norske konger ble kronet i Nidarosdomen, men tradisjonen er langt fra så gammel som mange vil ha det til. Med utgangspunkt i sin nye bok Norges krone – Kroninger, signinger og maktkamper fra sagatid til nåtid, forteller historikeren Trond Norén Isaksen om kroninger og signinger i Trondheim.

Mandag 20. juni 2016. Sted: Suhmhuset,  klokken 18.00.

Om hvordan Nidarosdomen ble kroningskirke for første gang i det gamle norske rikets skumringstime, om den typisk norske lokaliseringsdebatten som brøt ut da eidsvollsmennene diskuterte kroning, om hvordan Cicignons byplan og Trondheims storslåtthet kom til sin fulle rett ved kroningene, om den egentlige årsaken til at Oscar I aldri ble kronet og om hvordan kroningsparagrafen reddet Nidarosdomen fra forfallet.

Kommentarer er stengt.