THFs julemøte 2015

[Værnes flyplass tysk jagerfly 1940 fra Arkiv i Nordlands flickr-strøm]Det er straks tid for THFs årlige julemøte. Foreningens medlemmer og andre interesserte inviteres til førjulssamling i Hornemansgården lørdag 28. november. Historiker Anders Kirkhusmo holder foredraget «Tyskerarbeidet på Værnes i april 1940 – ennå en gang».

Lørdag 28. november 2015. Sted: Hornemansgården, klokken 13.00 til 15.00.

I april 1940 ble Sør-Trøndelags tre  ledende politikere, Ivar Skjånes, Johan Cappelen og Andreas Claussen av tyskerne presset til åskrive under på et opprop som oppfordret norske arbeidere til å møte for å utbygge flyplassene på Lade og Værnes mens nordmennene ennå kjempet i nord.

Dette var landsforræderi skrev Oliver Langeland i sitt berømte anklageskrift fra 1948.Senere har journalister og mer eller mindre kvalifiserte historikere skrevet uten kildekritikk av Langelands tekst. Det gjelder delvis også boka om annen verdenskrig i Trondheim som kommer ut i disse dager.

Foredragsholderen tar for seg denne saken og i tillegg viser han til noen andre eksempler om hvordan enkelte som skriver om krigen ukritisk «skriver av hverandre».

Kafeen er åpen.

Vel møtt!

2 responses to “THFs julemøte 2015

  1. «Operasjon Detmold » har IKKE brukt Langeland som kilde

  2. Det skal vi gjøre foredragsholder oppmerksom på.